Tässä postauksessa kerron meidän tavasta toteuttaa omavaraisuutta, miten, miksi ja mitä tulevaisuudessa! Kommentoi alle omia kokemuksiasi omavaraisuudesta, ja kysy jos sinulla on jotain kysyttävää.
Mitä omavaraisuus on?
Omavaraisuudella voidaan viitata useampiin asioihin, kuitenkin yleensä joko yrityksen omavaraisuusasteeseen tai omavaraistalouteen. Tässä postauksessa käsittelen omavaraistaloutta ja siitä miten me toteutamme tätä.
Omavaraistalous tarkoittaa taloutta, jossa kaikki tai osa tarvittavista resursseista valmistetaan itse. Suomessa omavaraistalous oli yleistä maaseudulla 1800- luvun loppuun saakka. Nykyään Suomessa on joitain täysin omavaraisia ihmisiä ja perheitä, mutta suurin osa omavaraistaloutta harjoittavista henkilöistä on harrastelijoita, jotka oman mielenkiinnon takia harrastavat omavaraisuutta. Mekin kuulumme tähän harrastelija porukkaan, jotka tekevät sen mitä ehtii ja kiinnostaa opetella. Etenemme omavaraisuudessa omien resurssien ja kiinnostuksen kohtien mukaan.
Miksi me olemme kiinnostuneita omavaraisuudesta?
Meille omavaraistalouden harjoittaminen, on harrastus. Se on elämäntapa, jota haluamme toteuttaa. Haluamme pitää yllä vanhoja perinteitä, opetella uusia taitoja selviytymisen ja pärjäämisen saralla. Meille omavaraisuus on myös keino säästää rahaa, sekä vältellä yhteiskunnan monopoleja. Maalla asuessa on myös tärkeää että on varautunut esimerkiksi pitkiinkin sähkökatkoihin. Meidän omavaraisuuden harrastaminen alkoi siitä, että kumpi on mukavampaa, tilata tankkiauto pihaan täynnä öljyä vai hakea omasta metsästä omalla hevosella puut ja lämmittää torppa niillä?
Omavaraisuuden harrastamiseen kuuluu paljon asioita mitä ei voi sanoin kuvailla vaan ne pitää itse ensin pystyä kokeilemaan ja sitten todeta onko se oma juttu. Kaikkea muuta saa hankittua rahalla, paitsi onnellisuutta. On se hieno tunne kun voi hevosella metsästä puut hakea; sen lisäksi että se on hienoa, on se hyödyllistä. Elämme sellaisessa paikassa, jossa on mahdollista olla omavarainen. Miksemme siis käyttäisi niitä etuoikeuksia mitä meille on mahdollistettu? Kuinka monta prosenttia maailman ihmisistä pystyy juomaan oman pihalammen vettä? Tai poimia marjoja mistä vain? Näiden etuoikeuksien hyödyntäminen on omasta mielestäni tavallaan velvollisuus.
Omavaraisuus tuo meille myös tietynlaisen varmuuden siitä, että emme ole niin riippuvaisia globaaleista kriiseistä, mitä maailmalla sattuu. Meillä on lämpöä, vaikka sähköt katkeaisi tai öljykriisi iskisi. Meillä on vettä, vaikka vesijohtoverkko saastuisi. Pääsemme liikkumaan, vaikka auto hajoaisi.
Miten olemme nyt omavaraisia?
Periaatteessa selviäisimme tällä hetkellä täysin ilman yhteiskuntaa kaikesta muusta paitsi sähkön tarpeesta. Tarkoituksena ei ole irtaantua yhteiskunnan palveluista, vaan haluamme tehdä näitä juttuja harrastuksena ja ylläpitää perinteitä. Noh, silti käymme vielä kaupassa ja tankkaamassa.
Veden suhteen olemme lähes omavaraisia. Edellinen omistaja on kytkenyt meidän talon vesijohtoverkkoon, mutta rakenteista löytyy vanha pumppaamo ja näin ollen mahdollisuus kytkeä talo takaisin omaan kaivoon. Olemme suunnitelleet alustavasti, että olisi mahdollista käyttää joko omaa vettä tai kunnan vettä vipua vääntämällä. Eli tällä hetkellä meidän käyttövesi tulee kunnalta, mutta juomavesi ja eläinten vedet pumppaamme omasta kaivosta.
Meidän talo lämpiää tällä hetkellä puulla. Talossa on pannu, joka lämmittää vettä ja vesi kiertää pattereissa. Pannu on myös kytkettävissä sähköverkkoon, mutta tätä me käytetään lähinnä kovilla pakkasilla kun emme ole kotona. Pannu imee talvessa noin 20 kuutiota puita, jotka tehdään omasta metsästä. Vaihtelevasti hevosella tai moottorikelkalla haetaan rangat metsästä ja klapikoneella pieniksi.
Ruuan suhteen emme ole omavaraisia, vaan käymme kaupassa kerran parissa viikossa. Jos tulisi jokin ylitse pääsemätön este, ettei kauppaan pääsisi, selviäisimme kuitenkin. Minulla on usean viikon ruokatarpeet kaapissa aina pahan päivän varalle, sekä meidän tontin halki virtaa kalaisa joki. Eikä tästä ole pitkä matka kalaisalle Raudanjoellekaan, josta voi hyvällä tuurilla saada vaikka taimenen. Vielä ei olla juurikaan ehditty kalastamaan, kun on tämä talvi ollut niin kiireinen.
Viime kesänä poimimme myös reilusti hillaa, mustikkaa ja puolukkaa. Tein niistä mm. hilloja ja mehua. Myös sieniä kertyi mukavasti kuivatukseen.
Kesää varten olen laittanut jo esikasvatukseen mm. tomaattia, kurpitsaa ja herneitä. Vielä pitäisi hankkia lisää siemeniä, kunhan kasvihuoneen saan tehtyä.
Pesuaineiden suhteen olemme pyrkineet vähentämään mahdollisimman paljon omaa kemikaalikuormaamme, emmekä käytä juurikaan pesuaineita. Minä pesen hiukseni n. kerran pari kuukaudessa. Saippuaa teen itse isomman satsin kerralla, mutta tällä hetkellä meillä on vielä vanhaa kaupasta ostettua nestesaippuaa jäljellä. Pyykkiä meillä tulee myös aika vähän, koska pyrimme hankkimaan vaatteet mahdollisimman laadukkaina ja kestävinä. Suosin sisävaatteissa merinovillaa, jota ei tarvitse pestä vaan tuulettaminen riittää. Villapaitoja teen myös itse käyttöön.
Miten haluaisimme olla tulevaisuudessa omavaraisia?
Sähkön suhteen olemme miettineet rantasaunalle aurinkopaneeleita, mutta ainakaan toistaiseksi niihin ei olla päädytty. Lähinnä koska hinta on vielä niin kova kunnollisissa paneeleissa, joilla tekee jotain pohjoisessa.
Ruuan suhteen toivoisin meidän olevan jatkossa entistä omavaraisempia. Nyt kesällä on tarkoitus kasvattaa mahdollisimman paljon talven varalle kasviksia ja tehdä syksyllä niistä mm salsaa valmiiksi. Kanoista ja lampaista haaveilen, mutta katsotaan niitä ajan kanssa tulevaisuudessa. Ne tarvitsevat kuitenkin hyvät puitteet ja aitaukset, sekä tiedon hakua hoidon suhteen.
Bonuksena vielä Valtteri haaveilee olevansa joskus omavarainen auton polttoaineiden suhteen. Mitenköhän onnistuisi biokaasun tuottaminen hevosenlannasta? Nyt oli kuulemma hyväksytty lakiuudistus että maatilat saavat tuottaa biopolttoaineita. Hevosenlannan hyödyntäminen muutenkin kiinnostaisi kovasti, pystyisikö niistä puristamaan lämpöarvoltaan hyvää tavaraa? Nämä lannan käsittely asiat ovat vaan niin monimutkaisia lakisäädösten kanssa, että pitää olla tarkkana.
Ja kaipa tähän omavaraisuuteen kuuluu myös se, että osataan itse korjata kaikki mitä omistetaan, sekä rakentaa hyvin pitkälti kaikkea. Kun itse tekee niin parasta on se, kun jokin menee pieliin niin voi vaan katsoa peiliin ja todeta missä vika on.